Stad vol data

De afgelopen drie jaar had ik de eer om zo’n 80 sprints in het scrumteam van data.amsterdam.nl mee te buffelen als visual- en interaction designer. In de lekker innovatieve startup cultuur (scrum, open data, opensource) binnen de gemeente Amsterdam die Datapunt heet, hebben we vanaf scratch een nieuw dataportaal gebouwd en doorontwikkeld. De nieuwe site heeft een flink aantal andere websites en applicaties vervangen en samengevoegd. Waardoor we echt één centrale website konden maken voor iedereen die op zoek is naar objectieve, betrouwbare en actuele data en informatie over Amsterdam.

website data en informatie

In het eerste jaar vervulde ik vooral de rol van visual designer in het team. Ik deed het design van destijds de eerste publieke homepage, van de navigatie door panoramabeelden, datavisualisaties, maar bijvoorbeeld ook de kaartapplicatie en veel cartografie. Ik zorgde dat we overstapten naar Sketch, Zeplin, Invision en Abstract als tools (naast de altijd vertrouwde brownpaper, stift en potlood natuurlijk…). Ook zorgde ik voor een goede relatie met afdeling huisstijl, en dat we ook daadwerkelijk in die stijl gingen ontwikkelen en deze konden aanvullen waar dat nodig was.

In de jaren daarna kon ik steeds meer mijn coördinerende en faciliterende rol oppakken: van gebruikersonderzoek, analyse werk, workshops met stakeholders tot aan het mee ontwikkelen van het design system en frontend library van de gemeente Amsterdam en het initiëren van de tweewekelijkse meetings van het UX gilde. En ohja, ook ben ik nog een half jaar scrum master geweest in het team :-).

workshops

In het laatste jaar heb ik intensief gewerkt aan het samenvoegen van het dataportaal met de website (en dus alle onderzoeken, statistieken en doelgroepen) van afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek. Want data en informatie waren tot die tijd op allerlei verschillende plekken te vinden. Verwarrend.

sketchboard

Met vernieuwde productstatement, design principles en veel nieuwe user stories maakte ik de eerste schetsen van de nieuwe homepage, overkoepelende zoekfunctionaliteit en artikelpagina’s. Die zijn we met klikbare prototypes gaan testen, visual designen, nog meer testen… om te komen tot de (responsive en WCAG proof) website die er nu staat. Een unieke website in de wereld: één die data met bijbehorende functies combineert met duiding in onderzoeksresultaten en nieuwsartikelen.

Ik heb een geweldige tijd gehad. Dankbaar voor de toffe samenwerking in het team. Mijn collega’s noemden mij een verbinder: tussen teamleden, tussen ons team en andere teams. En nu hoor ik dat wel vaker… ik doe dat graag: bruggen bouwen en de neuzen één kant op. Ik ben trots op de resultaten. Blij met elke tweet of bericht van burger of journalist die weer een kaart, dataset of artikel gebruikt van de website. Binnen de (toch) technische omgeving waarin ik werkte, is het goed gelukt om de gebruiker centraal te houden.

nico